Resursă pentru elevii de gimnaziu și liceu, prezentare PowerPoint
În ultimul deceniu, fie că ne-am dorit sau nu, tehnologia și Internetul au devenit parte din viața noastră. Au fost foarte multe cazuri când producătorii de software antivirus au fost depășiți de hackeri, iar multe sisteme informatice au fost sparte.
Acest material își propune să îi conștientizeze pe utilizatorii de device-uri de pericolele ce îi pândesc în mediul online. Soluția de securitate maximă este izolarea totală a dispozitivului, împiedicarea acestuia să interacționeze cu orice tip de device sau rețea externă. Este o soluție imposibilă, atât timp cât suntem dependenți de conexiuni.
Securitatea cibernetică este mijlocul prin care persoanele și companiile reduc riscul de a deveni victime ale atacurilor cibernetice.
Funcția de bază a securității cibernetice este de a proteja site-urile de servicii, magazinele online și implicit dispozitivele pe care le folosim precum smartphone-uri, laptopuri, tablete și computere. Practic, este vorba despre prevenirea accesului neautorizat la informații și date personale pe care le stocăm pe aceste dispozitive și în mediul online.
În materialul următor vă voi prezenta:
1. Care sunt cele mai populare tehnici în atacurile cibernetice?
2. Datele pe care încearcă să le obţină atacatorii
3. Măsuri de precauție:
- În cazul atacurilor cibernetice primite pe SMS sau prin aplicaţii de mesagerie instantă
- În cazul atacurilor cibernetice primite pe telefon
4. Pregătirea pentru identificarea compromisurilor de securitate
5. Protecția datelor, aplicațiilor, sistemelor, rețelelor informatice
Ne rămâne totuși la îndemână varianta să ne securizăm singuri dispozitivele conectate la Internet și să fim foarte atenți ce website-uri accesăm și ce fișiere deschidem din e-mail.
[Descarcă materialul în format *.pptx].
Constanța Pop
profesor de Informatică și TIC
Liceul Tehnologic, Feldru, Bistrița-Năsăud
Clubul Copiilor Năsăud